BgDomakinq.com - продайте излишните дрехи, обувки, играчки и др.

Начало => В кухнята на бойното поле => Темата е започната от: zaxar в Юли 18, 2010, 22:21:52



Титла: Малки тайни ..
Публикувано от: zaxar в Юли 18, 2010, 22:21:52
Предполагам че всеки си има своите хитринки и полезни съвети за в кухнята,надявам се да обогатя своите познания ,оттук -с някое полезно съветче което да приложа на практика.
 :-* :-* :-*


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: skoki81 в Юли 19, 2010, 22:37:12
В всяка манджа използвам подправките на МАГИ просто са невероятни и винаги когато печа на фурна е на не повече от 180-200 по-бавно и по вкусно  ;D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: The_Black_Angel в Юли 20, 2010, 11:57:24
Аз пък почти всичко леко го задушавам , за 5 минути но задължително , а и примерно при супи и яхнии , е много важно да се слага всичко по отделно , майка ми готви отврат , нарязва и исипва всичко накуп , и не става хубаво


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: zaxar в Юли 24, 2010, 15:05:56
Може да ми се смеете ,но в тия горещини,прибирам и хляба в хладилника ;D ;D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Мама Ели в Юли 24, 2010, 15:33:58
Хубаво си направила,иначе се разваля бързо,започва да лепи и мирише гадно! :)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: zaxar в Юли 24, 2010, 15:45:06
Изкопирала съм и нещо от Звезди,като започна да чистя или готвя прикрепвам за себе си някаква малка кърпа,страшно удобно е ,защото винаги има къде да се забърша ...


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: maeva0959 в Юли 27, 2010, 19:50:02
Може да ми се смеете ,но в тия горещини,прибирам и хляба в хладилника ;D ;D
Аааа не е смешно.Майка ми го прави това всяко лято   ;)

Мен пък като ме мързи да правя топчетата на супата,натрошавам каймата с пръсти  :-[ На вкус-същата...на вид-не особенно  :D  :P



Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Cheesecake в Август 01, 2010, 23:19:05
Като каза за супата топчета се сетих за майка ми.Аз понеже не готвя/засега не ми се налага де,не че не мога/,та и тя като е изморена го кара през пръсти и вместо кайма купува кебапчета и ги реже просто като краставица за салата-то си е същото-топчета ;D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: maeva0959 в Август 02, 2010, 20:20:32
 :D  :D  :D Предния път го спестих,ама ще си го кажа да се посмеете...
Винаги броя топчетата на супата(когато не ме мързи да ги правя)  :-[  Когато ме прекъснат  ...  >:(
Мъжът ми много ме подиграва и прави всичко възможно да им загубя бройката,затова гледам да я готвя в негово отсъствие  ;D
Ха смейте се  :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Поли в Август 03, 2010, 13:40:10
:D  :D  :D Предния път го спестих,ама ще си го кажа да се посмеете...
Винаги броя топчетата на супата(когато не ме мързи да ги правя)  :-[  Когато ме прекъснат  ...  >:(
Мъжът ми много ме подиграва и прави всичко възможно да им загубя бройката,затова гледам да я готвя в негово отсъствие  ;D
Ха смейте се  :P

 ;D ;D ;D ;D това ти е чара в кухнята


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: zaxar в Август 03, 2010, 21:35:48
Когато варя зрял фасул слагам и една вилица или лъжица,за да уври по-бързо.а за да не се овлажнява солта в солничката , слагам няколко зрънца ориз :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: maeva0959 в Август 06, 2010, 10:16:32
:D  :D  :D Предния път го спестих,ама ще си го кажа да се посмеете...
Винаги броя топчетата на супата(когато не ме мързи да ги правя)  :-[  Когато ме прекъснат  ...  >:(
Мъжът ми много ме подиграва и прави всичко възможно да им загубя бройката,затова гледам да я готвя в негово отсъствие  ;D
Ха смейте се  :P

Eй,само не разбрах определена бройка ли  "гониш",или само си бройкаш?  :P :P :-* :D ;D
:D  :D  :D :D Само си бройкам...  :-[  :D  :D  :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: betty в Август 17, 2010, 22:13:57
БОБА УВИРА ПО-БЪРЗО И С ЛЪЖИЦА РАКИЙКА В НЕГО............ :P :P :P :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Поли в Август 18, 2010, 11:19:50
БОБА УВИРА ПО-БЪРЗО И С ЛЪЖИЦА РАКИЙКА В НЕГО............ :P :P :P :P
това ще се пробва,начи само салатката остава :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Galina Lovecheva в Август 18, 2010, 15:33:59
Цитат
Мен пък като ме мързи да правя топчетата на супата,натрошавам каймата с пръсти   

Вчера правя и аз такава супа и си мисля...как никой още не се е сетил да изобрети машинка за топчета :D :D :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: mimoza7710 в Август 18, 2010, 15:49:36
Цитат
Мен пък като ме мързи да правя топчетата на супата,натрошавам каймата с пръсти   

Вчера правя и аз такава супа и си мисля...как никой още не се е сетил да изобрети машинка за топчета :D :D :P

В БИЛА продават готови топчета-замразени!  (laugh6) (laugh6) (laugh6) (laugh6) (laugh6) (laugh6) (laugh6)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: The_Black_Angel в Август 18, 2010, 19:59:04
То най големите изобретения са родени от желание за спестяване на време-усилия , ама то какво ли не може да роди човешкия ум когато става дума да си спести нещо  (pother8)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: betty в Август 19, 2010, 13:18:54
мм даааа, аз като истинската родопчанка знам и друго от баба, лъжичка ракиййка и лъжичка захар и става за нула време

а днес правих катми............................... 8) 8) 8)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Мама Ели в Август 21, 2010, 15:03:46
Чесън се бели по лесно,като се сложи малко да покисне с вода,така омеква.


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: zaxar в Септември 12, 2010, 20:22:40
Чесън се бели по лесно,като се сложи малко да покисне с вода,така омеква.
Това го изпробвах ,много лесно става и  време ми спестява :-*


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: mimoza7710 в Септември 12, 2010, 20:29:15
мм даааа, аз като истинската родопчанка знам и друго от баба, лъжичка ракиййка и лъжичка захар и става за нула време

а днес правих катми............................... 8) 8) 8)
Аз пък пробвах това и го варих 2часа на херметик, незнам, може би е от ракййката, но така и не се свари както трябва  :(


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Zolka в Септември 22, 2010, 19:54:25
Правя бисквитена торта с чаени бисквити, които изсипвам в крема.Маскирам отгоре с шоколадови пръчици или орехи-поемат по-добре и на мен ми харесва повече.Викам и торта "Мозайка"
Руло "Стефани" правя като в плънката слагам каквото има в хладилника-чушчица, морковче, яюце на кубчета, кисела краставичка, кашкавал, салам-каквото се намира, викам му и на него руло "Мозайка" :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: rivalka в Септември 23, 2010, 06:19:33
Правя бисквитена торта с чаени бисквити, които изсипвам в крема.Маскирам отгоре с шоколадови пръчици или орехи-поемат по-добре и на мен ми харесва повече.Викам и торта "Мозайка"
Руло "Стефани" правя като в плънката слагам каквото има в хладилника-чушчица, морковче, яюце на кубчета, кисела краставичка, кашкавал, салам-каквото се намира, викам му и на него руло "Мозайка" :D

Аз така правя зеленчукова супа- хем си изчиствам хладилника, хем става много вкусна. От свеки пък съм научила, каймата преди да се задушава-запържвасе накисва в купичка с вода- и така се раздробява и после не е на буци.


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Криси09 в Септември 23, 2010, 22:34:44
Цитат
Мен пък като ме мързи да правя топчетата на супата,натрошавам каймата с пръсти   

Вчера правя и аз такава супа и си мисля...как никой още не се е сетил да изобрети машинка за топчета :D :D :P

Аз пък се сетих за лука,моята баба ми е казвала(а и съм пробвала)слага са в хладилника и не люти.Лично аз много плача от него,иначе не го пропускам,особенно на салатка :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Мама Ели в Септември 24, 2010, 20:49:18
Цитат
Мен пък като ме мързи да правя топчетата на супата,натрошавам каймата с пръсти   

Вчера правя и аз такава супа и си мисля...как никой още не се е сетил да изобрети машинка за топчета :D :D :P

Аз пък се сетих за лука,моята баба ми е казвала(а и съм пробвала)слага са в хладилника и не люти.Лично аз много плача от него,иначе не го пропускам,особенно на салатка :P
Също не люти като се остави малко във вода да постой.


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: everything в Септември 25, 2010, 17:04:35
Поздравления за темата.

За да не "плача" когато режа лук си пълня устата с вода и режа така, малко е смешно да готвиш с надути бузи, но действа безотказно. Преди малко го правих :)
Нито сълзичка!


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Поли в Октомври 10, 2010, 07:41:43
Поздравления за темата.

За да не "плача" когато режа лук си пълня устата с вода и режа така, малко е смешно да готвиш с надути бузи, но действа безотказно. Преди малко го правих :)
Нито сълзичка!
Мацко извинявай за поста ми,но ми стана много смешно това с начина за рязане на лука без сълзи :D :D :D,за първи път  го чувам(чета)това и ще пробвам,само дано не залея лукът с водата от смях като ме гледа детето какво правя (laugh2)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: everything в Октомври 10, 2010, 08:11:16
Поздравления за темата.

За да не "плача" когато режа лук си пълня устата с вода и режа така, малко е смешно да готвиш с надути бузи, но действа безотказно. Преди малко го правих :)
Нито сълзичка!
Мацко извинявай за поста ми,но ми стана много смешно това с начина за рязане на лука без сълзи :D :D :D,за първи път  го чувам(чета)това и ще пробвам,само дано не залея лукът с водата от смях като ме гледа детето какво правя (laugh2)

Е смешно си е да, но опитай и ще видиш. Особено ако за нещо ти се налага на нарежеш на ситно 10 глави лют лук. Освен това ти недей да се опитваш да задържиш една чаша вода, достатъчни са една-две глътки.
И разкажи после.  :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Поли в Октомври 10, 2010, 18:07:55
Поздравления за темата.

За да не "плача" когато режа лук си пълня устата с вода и режа така, малко е смешно да готвиш с надути бузи, но действа безотказно. Преди малко го правих :)
Нито сълзичка!
Мацко извинявай за поста ми,но ми стана много смешно това с начина за рязане на лука без сълзи :D :D :D,за първи път  го чувам(чета)това и ще пробвам,само дано не залея лукът с водата от смях като ме гледа детето какво правя (laugh2)

Е смешно си е да, но опитай и ще видиш. Особено ако за нещо ти се налага на нарежеш на ситно 10 глави лют лук. Освен това ти недей да се опитваш да задържиш една чаша вода, достатъчни са една-две глътки.
И разкажи после.  :P
а сега смей ми се,трябва ли да гълтам водата по време на рязането? (laugh6)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: everything в Октомври 10, 2010, 18:26:56
а сега смей ми се,трябва ли да гълтам водата по време на рязането? (laugh6)

 (laugh5) не разбира се, освен ако не ти е запушен носа и има риск от задушаване. Ти така ли направи? И нямаше ефект нали. Или ти стана толкова смешно, но реши вместо да плюеш върху лука да я глътнеш?  (not2)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: skoki81 в Октомври 10, 2010, 21:58:09
а сега смей ми се,трябва ли да гълтам водата по време на рязането? (laugh6)

 (laugh5) не разбира се, освен ако не ти е запушен носа и има риск от задушаване. Ти така ли направи? И нямаше ефект нали. Или ти стана толкова смешно, но реши вместо да плюеш върху лука да я глътнеш?  (not2)
Ще ме уморите от смях с тоя лук и вода  (laugh3)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Поли в Октомври 11, 2010, 17:55:47
Сорка мацо ама се отказах от водата щото така ме напушва смях и трябва да изхвърля лука после,ще си облизвам сълзите и така :P

п.с. след малко ще покажа една хубава вечерка със снимка в другата тема за манджите дето не си облизвах сълзите от лук....забравих да сложа лук (laugh6)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Galina Lovecheva в Ноември 02, 2010, 19:29:31
а сега смей ми се,трябва ли да гълтам водата по време на рязането? (laugh6)

 (laugh5) не разбира се, освен ако не ти е запушен носа и има риск от задушаване. Ти така ли направи? И нямаше ефект нали. Или ти стана толкова смешно, но реши вместо да плюеш върху лука да я глътнеш?  (not2)
Ще ме уморите от смях с тоя лук и вода  (laugh3)

И аз така,голям смях  (laugh2).


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Liany в Ноември 05, 2010, 23:15:43
Аз когато режа лук винаги излизам с дъската на терасата и на въздух не ми люти изобщо :) Чувала съм, че като плачеш от лук- плачеш за свекърва си  :P :D Винаги, когато ще готвя месо (независимо какво е) го оставям за половин час в една купа в хладилника накиснато в бира, соев сос, черен пипер и сол. Месото става много крехко и сочно, и се готви сравнително по-бързо :)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: dacetoooooooo в Ноември 06, 2010, 21:45:36
Аз пък винаги замразявам лука преди да го нарежа.Иначе рева като Ниагарският водопад  :D :D :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: doublemama в Ноември 06, 2010, 22:10:57
Аз пък когато готвя фрикасе,слагам и малко чесън.Става невероятно вкусно.Мъжа ми го обожава,а по принцип фрикасе уж не ядеше :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: dacetoooooooo в Ноември 06, 2010, 22:41:16
Цитат
Аз пък когато готвя фрикасе,слагам и малко чесън.Става невероятно вкусно.Мъжа ми го обожава,а по принцип фрикасе уж не ядеше
Дай твоята рецепта,че аз обожавам фрикасе,но до сега не съм слагала чесън ::)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: doublemama в Ноември 06, 2010, 22:57:52
Цитат
Аз пък когато готвя фрикасе,слагам и малко чесън.Става невероятно вкусно.Мъжа ми го обожава,а по принцип фрикасе уж не ядеше
Дай твоята рецепта,че аз обожавам фрикасе,но до сега не съм слагала чесън ::)

Пилето можеш да го свариш,но може и да го запържиш.Аз го правя и по двата начина..Не държа непременно да сложа бульон от истинско пиле.Слагала съм и вода с разтворени 2 пилешки бульона.Ти си прецени дали да свариш част от пилето и да оставиш друга част за запържване,илида си свариш цялото пиле и да си използваш свареното пиле и бульона.
Аз лично накъсвам пилето на парчета и така го слагам във фрикасето.

Слагаш в тенджера около един пръст олио (аз слагам олио и масло.Става по-вкусно).
Като се загрее олиото,добавяш 4-5 пълни супени лъжици брашно (с връх).Може и 6 да са,важното е да направиш консистенция на боза например.
Разбъркваш и махаш от котлона.
Малко по малко сипваш от пилешкия бульон и бъркаш.То ще си се сгъсти.
Добавяш пилешките парчета.Може пак да върнеш тенджерата на котлона за  около половин минутка.
Нарязваш на ситно една скилидка чесън и добавяш към фрикасето.
Аз слагам също и кимион.Знам,че не е типично,но става страхотно ;)

Тази рецепта я бях взимала от нета,но не помня точно от къде.От мен беше добавен само кимиона,защото баба ми слага и винаги много ми е харесвало с кимион.


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: dacetoooooooo в Ноември 06, 2010, 23:29:01
Цитат
Пилето можеш да го свариш,но може и да го запържиш.Аз го правя и по двата начина..Не държа непременно да сложа бульон от истинско пиле.Слагала съм и вода с разтворени 2 пилешки бульона.Ти си прецени дали да свариш част от пилето и да оставиш друга част за запържване,илида си свариш цялото пиле и да си използваш свареното пиле и бульона.
Аз лично накъсвам пилето на парчета и така го слагам във фрикасето.

Слагаш в тенджера около един пръст олио (аз слагам олио и масло.Става по-вкусно).
Като се загрее олиото,добавяш 4-5 пълни супени лъжици брашно (с връх).Може и 6 да са,важното е да направиш консистенция на боза например.
Разбъркваш и махаш от котлона.
Малко по малко сипваш от пилешкия бульон и бъркаш.То ще си се сгъсти.
Добавяш пилешките парчета.Може пак да върнеш тенджерата на котлона за  около половин минутка.
Нарязваш на ситно една скилидка чесън и добавяш към фрикасето.
Аз слагам също и кимион.Знам,че не е типично,но става страхотно Wink

Тази рецепта я бях взимала от нета,но не помня точно от къде.От мен беше добавен само кимиона,защото баба ми слага и винаги много ми е харесвало с кимион.
Благодаря!Утре ако имам време ще пробвам твойта рецепта.Сигурно и с чесън е много вкусно  ;)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: ROSIDINKOVA в Ноември 07, 2010, 15:05:01
Ето идейка,какво ще сготвя утре.Фрикасенце с малко чесьн на прах,че аз само такьв ползвам  ;)
Благодаря,ДУБЛЕ! :-* :-* :-*


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: doublemama в Ноември 07, 2010, 15:49:49
Ето идейка,какво ще сготвя утре.Фрикасенце с малко чесьн на прах,че аз само такьв ползвам  ;)
Благодаря,ДУБЛЕ! :-* :-* :-*

Аа,моля,моля ;) Аз не съм голяма кулинарка,но никога не правя едно ястие както се прави по принцип.И много обичам да експериментирам и да си правя някакви измислени яденета..Мъж ми затова много обича да му готвя аз ;) Малко по-късничко ще ви напиша още две-три рецепти за мусака и едно ястие,което аз наричам БУЛАМАЧ :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Поли в Ноември 08, 2010, 21:24:57
Преди малко четох за машинката епилираща дрехи,аз си имам малка тайна за такова епилиране без да имам машинка и става страхотно.
Със старо ножче за бръснене-бикче,опъва се дадената дреха да не е набръчкана и по фитилите или топчетата се минава леко с бикчето,обира всичко ;)


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Криси09 в Ноември 08, 2010, 21:26:37
Преди малко четох за машинката епилираща дрехи,аз си имам малка тайна за такова епилиране без да имам машинка и става страхотно.
Със старо ножче за бръснене-бикче,опъва се дадената дреха да не е набръчкана и по фитилите или топчетата се минава леко с бикчето,обира всичко ;)
Това и аз го научих скоро,трябва да го пробвам, :D


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: poli23 в Ноември 10, 2010, 19:29:35
Ето и една хитринка от мен. Когато правя кекс  или някакви сладки и нямам пудра захар под ръка, слагам обикновенна захар във висока купа и  пасирам с пасатора. За 1 мин  е готово.  :P :P :P :P


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: IRINKA_F в Ноември 10, 2010, 20:25:10
Ето и една хитринка от мен. Когато правя кекс  или някакви сладки и нямам пудра захар под ръка, слагам обикновенна захар във висока купа и  пасирам с пасатора. За 1 мин  е готово.  :P :P :P :P
        Това не го бях чувала - задължително ще пробвам  :)   


Титла: Re:Малки тайни ..
Публикувано от: Илейн в Декември 04, 2010, 20:40:22
Ето и една хитринка от мен. Когато правя кекс  или някакви сладки и нямам пудра захар под ръка, слагам обикновенна захар във висока купа и  пасирам с пасатора. За 1 мин  е готово.  :P :P :P :P
        Това не го бях чувала - задължително ще пробвам  :)   
Вместо с пудра захар да се ръси,става много примамливо за децата със глазура от пудра захар и вода,прави се на гъста кашица и после изсъхва и става твърдо,може и с разни стърготини кокос орехи или пръчици да се поръси.