ок
Баница с каймаПродукти:
1 пакет кори за баница
500гр кайма
1 глава лук
2 с.л. доматено пюре
1 печена белена пиперка
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
200 мл газирана вода
зехтин,олио, сол, черен пипер, кимион, чубрица
Приготвяне:
В една тенджерка слагам малко зехтин и запържвам ситно нарязания лук( ползвах червен лук днес). Когато лукът се запържи добавям нарязаната чушка и доматеното пюре и ги запържвам и тях( налях малко водичка да не загори). После се добавя каймата и се запържва и тя, слагат се и подправките. Когато се позапържи хубаво сместа се отнема от огъня и се остава да поизстине малко.
Тавата, в която ще печете баницата се намазва хубаво с олио. В една купа се разбиват яйцата с киселото мляко, добавя се газираната вода и около 3-4 с.л. олио. Корите се взимат по 2 и в единия край се слага обилно от плънката и се навиват на руло. Самите кори не се мажат с нищо, ей така сухи. Така се подреждат в тавата. Нарязвате на парчета и заливате със сместа от яйцата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20 мин.
Кекс Продукти:
4 яйца
250 гр захар
250 мл прясно мляко
200 мл олио
300 гр брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
3 с.л. какао
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер хубаво, към тях се прибавя прясното мляко и олиото и се разбърква малко. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията и се добавя към сместа. Бърка се до гладко, но не прекалено много, за да не станат балончета в сместа. Получената смес се разделя на 2 части и към едната се добавя какаото. Формата за кекса се намазнява и поръсва с брашно. Изсипва се в средата на формата един черпак бяла смес, след това един кафява и така се редуват докато свърши сместа. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин. По желание се поръсва с пудра захар.