{GOOGLENEWHOR}


Страници: 1 2 [3]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: L- carnitine  (Прочетена 21536 пъти)
0 Членове и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
The_Black_Angel
Правещ много правописни грешки Модератор
power user
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 1411


Поканени потребители: 0

Профил WWW
« Отговор #30 -: Юли 23, 2010, 22:21:47 »
Раздели ТемаНагоре

Е не , ама понеже знам какво е кофеинова зависимост , затова , аз пиех по литър кафе минимум на ден , като забременях то ми бе най трудно , и да ти кажа , като изпаднеш в кофеинова абстиненция , гледай какво става , силно се надявам при теб да не е толкова тежък случея
Активен

VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #31 -: Юли 30, 2010, 08:37:19 »
Раздели ТемаНагоре

Добро утро на всички  Kiss
Моите гости се позастояха доста  ;D и си тръгнаха едва снощи. Трябваше да си тръгнат още миналата неделя и да започна още в понеделник, но...., че от мерак бях напазарувала всичко. Даже 2 от моите " любими " ябълките се развалили.  Huh?

Най-важното е, че днес вече започнах. Снощи забърках..., ябълките не ги стъргах, а ги нарязах на дребно и сложих малко канела. В интерес на истината не е лошо, дори е и вкусно, но сигурно след 1-2 дена сигурно  няма да мисля така.  ;D ;D ;D

СТИСКАЙТЕ ПАЛЦИ  Cool Cool Cool
 Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue


Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
The_Black_Angel
Правещ много правописни грешки Модератор
power user
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 1411


Поканени потребители: 0

Профил WWW
« Отговор #32 -: Юли 30, 2010, 10:08:20 »
Раздели ТемаНагоре

Мила , да не забравиш само почивките , даже моята препоръка е да почнеш така след като ти е за първи път
Прави я два или три дни , препоръчително е три , но ако ти втръсне може и два , и почини ден , после пак , карай го на кратки периоди с почивка , за да не се отвратиш , и не забравяй , трябва да изядеш ни повече ни по малко от цялата доза , ако довечера не си го изяла в шест- седем чяса заседни с купата и не мърдай докато не я ометеш  Tongue Tongue Tongue
Активен

VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #33 -: Юли 30, 2010, 10:22:42 »
Раздели ТемаНагоре

Ще се постарая.  Huh?  Между другото, излезе  доста като количество. Хем, ябълките не бяха много големи. Може би около 4 такива купички като на снимката.
Тази сутрин си ударих обичайната слонска доза кафе  ;D ;D ;D пък ще видим нататък. Едва ли ще мога да изкарам без него. Някой беше пуснал снимка в темата за добро утро, един легнал и му вкарват венозно кафе, беше страхотна. Така се чувствам и аз, като ти потече по веничките....друго си е.  Tongue Tongue Tongue
Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #34 -: Август 06, 2010, 16:27:52 »
Раздели ТемаНагоре

От кога се каня да напиша и все нещо излиза  Lips Sealed
Ще си кажете, стана вейка и не писа повече

Направих я 2 - почивка 1 ден, и пак 2 - почивка 1, но е мноооого голям зор.  Lips Sealed
Количеството, както писах е доста. Като цяло 1 такава купичка от снимката, хапвам за закуска. Те излязоха общо около 4, обаче самата, как да го кажа - смес, много засища, не чувстваш глад и до вечерта изядох още 1 и половина. Но така и не можах да го омета както ми заръча The_Black_Angel.
Доста се позамислих в последствие, върху това, че може би диетата ще бъде идеална за по-нататък, в смисъл, по към есента.. Защото ме изкушаваха неща , които са си за сезона и по-добре ще е да се направи нещо с тях - дини, пъпеши, праскови, краставици, домати ... и още страшно много.
Иначе за добро или лошо, кафе си смуках през цялото време  ;D ;D ;D
Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
mimoza7710
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 285


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #35 -: Август 06, 2010, 17:17:16 »
Раздели ТемаНагоре

Айде пък сега, да не вземеш да се откажеш..... Shocked Shocked Shocked
Всяко начало е трудно, но и твоят ВЕЛИК ден ще дойде  Cool Няма значение каква диета ще избереш, дай време на организма да се пренастрои както се казва  Wink Все някоя от всичките ще проработи в твоя полза!
Следя темата и чакам с нетърпение да се похвалиш с първите OFF килограми Cheesy

  Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss
Активен

* Изпращам и получавам като МПП по БГ пощи или Еконт пощенска пратка.
* Коректна съм и очаквам същото от вас.
* Поставям коментари/оценки, правете го и вие.
* Връщам артикули неотговарящи на описанието.
* Изключително много държа на отличната комуникация и я поддържам до приключване на сделката.
* За непознати за мен потребители по моя преценка мога да изискам предварително плащане, моля, не се обиждайте!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #36 -: Август 06, 2010, 18:28:36 »
Раздели ТемаНагоре

mimoza7710   в никакъв случай, няма как да стане - първите 4 кг. вече паднаха  Cool Cool Cool
Аз предпочитам така, бавничко - славничко.  ;D
Другата седмица ми предстои едно гости за около 10 дена и като се върна, пак....   Wink Аз имах в предвид, като писах, че е по-подходяща за друго време, защото е сезона на дините.... и много други плодове

А иначе - умеране има, отказване - няма !
Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
mimoza7710
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 285


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #37 -: Август 06, 2010, 19:19:29 »
Раздели ТемаНагоре

И аз това имах предвид деееееееееее....... Tongue взе ми го от устата  ;D ;D ;D
Продължавай в този дух!  Cool
Активен

* Изпращам и получавам като МПП по БГ пощи или Еконт пощенска пратка.
* Коректна съм и очаквам същото от вас.
* Поставям коментари/оценки, правете го и вие.
* Връщам артикули неотговарящи на описанието.
* Изключително много държа на отличната комуникация и я поддържам до приключване на сделката.
* За непознати за мен потребители по моя преценка мога да изискам предварително плащане, моля, не се обиждайте!
The_Black_Angel
Правещ много правописни грешки Модератор
power user
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 1411


Поканени потребители: 0

Профил WWW
« Отговор #38 -: Август 06, 2010, 20:56:06 »
Раздели ТемаНагоре

Випсче ама с моята ли ги свали тези 4 за 6 дни , наистина е много важно да изкопкаш цялото , знам че е доста , но изрично е казано ни повече ни по малко , и кафенцето ако ограничиш може да свалиш и повече а най-хубавото е че се засишташ
Активен

bADaZz
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 230


Focus equals reality!

Поканени потребители: 0

Профил WWW
« Отговор #39 -: Август 06, 2010, 21:31:15 »
Раздели ТемаНагоре

Малее, че това си е супер резулат  Shocked - за 6 дни 4 кг, и аз ще я почна тази каша. А  L-carnetin-a вземаш ли го?
Поздравления от мен, ще следя темата, защото се амбицирам така като чуя за бързи резултати Smiley))
Активен

За непознати от мен потребители парите предварително!
Плащам САМО по банков път!
След запис чакам 6 h, предимство при закупуване на повече обяви.

bADaZz съм !
Focus equals reality!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #40 -: Август 06, 2010, 22:28:52 »
Раздели ТемаНагоре

С твоята, с твоята Ангелче 

Всичо е общо - карнитина, велото и кашорката Като още веднъж казвам, че беше невъзможно да го изяждам цялото количество, със сигурност съм бъркала, но...не можех . Кафето по принцип го пия без захар и сметана. Първия ден опитах, нямаше проблем и си го пиех.

Преди да започна, прочетох и една статия /ще я кача след малко / и видяк колко са полезни фибрите.
Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #41 -: Август 06, 2010, 23:06:14 »
Раздели ТемаНагоре

Магическите фибри


Фибрите (влакнини, баластни вещества) са сложен въглехидрат, който намалява освобождаването на инсулин и ограничава складирането на мазнини в организма. Храните, богати на фибри, засищат и регулират дейността на стомашно-чревния тракт.


Влакнините са част от съставките на  храната, които не се смилат, но запълват стомаха и засищат за дълго време. Съдържат се в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни и варивата. В тях влизат целулоза, лигнин, пектин, желатин и др. Млечните и другите животинските хранителни продукти нямат никакви фибри. Храните с голямо съдържание на мазнини са бедни на влакнини, и обратно - тези с много фибри (баластни вещества) са без мазнини. Фибрите дават 4 ккал на абсорбиран грам. Най-полезните влакнини са с най-голям обем и съответно най-засищащи. Но ограничавайте храните, богати на сложни  и прости въглехидрати (нишесте, захароза и фибри), които предизвикват освобождаване на инсулин – банани, бял ориз, бял хляб, сладки сухи плодове като стафиди, картофи.

Най-богатите на фибри зеленчуци са: артишок, аспержи, бамбук, бамя, бобови кълнове, броколи, брюкселско зеле, домати, зеле, зелен фасул, зеленолистни зеленчуци, краставици, лук, маруля, патладжани, репички, спанак, тиквички, чушки и др. Най-богатите на фибри плодове са: ябълка, слива, праскова, нектарина, ананас, грейпфрут, боровинка, ягода, малина, череша, киви, пъпеш, диня и др.

Магическите свойства на фибрите             

Колкото повече фибри ядете в началото на храненето или на деня, толкова по-малко огладнявате впоследствие. Освен това баластните вещества намаляват абсорбирането на въглехидрати (включително захар) и мазнини от организма. Освобождава се по-малко инсулин и съответно се складират по-малко мазнини.

Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. В дебелото черво се разграждат частично чрез бактериална ферментация, при която се образуват късоверижни въглехидрати и специфични мастни киселини (бутирова киселина), които имат  активиращо действие върху движенията на червата. По този начин регулират дейността на чревния тракт.
Понижават нивото на „лошия" (LDL) холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на твърдите животински мазнини. Намаляват риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.

Фибрите забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния им индекс. Това осигурява по-бавно повишаване на кръвната захар и стабилни стойности на инсулиновата крива, т.е.подпомагат  профилактиката  срещу диабет.
Влакнините намаляват апетита, засищат бързо и за дълго. Така допринасят за  вотслабване  и контрол  на телесното тегло.


Видове фибри

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Богатите на влакнини храни съдържат и от двата типа, но в различни пропорции. Например в овесените трици около 50% от фибрите са разтворими, а в пшеничните – само 20%. Разтворимите фибри привличат и задържат вода в храносмилателния тракт.Така те  увеличават обема на стомашно-чревното съдържимо .
Неразтворимите фибри се изхвърлят като  са остатък от храната с фекалиите. Те не се абсорбират от чревната лигавица. И двата вида забавят храносмилането, така че поддържат ситост по-дълго.
Разтворими фибри: те са под формата на гелообразна субстанция и се разтварят във вода (пектини). Помагат за намаляване на LDL "лошия" холестерол в кръвта и съдействат за поддържане на нормални нива на HDL "добрия" холестерол. В най-големи количества се съдържат в необелените плодове и зеленчуци, варивата и овесените трици.

Неразтворими фибри: те не се разтварят във вода (целулоза, лигнини) и  при храносмилане се застояват в долните отдели на дебелото черво. Там подлежат на ферментация под въздействието на бактерии, при която се образуват специфични мастни киселини (бутирова киселина). Така помагат за изхвърляне на токсичните и канцерогенни вещества от организма. Най-богати на неразтворими фибри са пълнозърнестите храни, най-вече пшеницата.

Дневна нужда от фибри


Организмът се нуждае от 12 г фибри на всеки 1000 погълнати калории, т.е. около 20-30 г дневно. Повечето хора консумират около 10 г баластни вещества на ден, което е прекалено малко.


Как да включим фибрите в менюто си?

За максимално полезен ефект, приемът на фибри трябва да се увеличава постепенно. Много е важно да се пият повече течности, тъй като участват в разтварянето на фибрите. Не заменяйте водата със сокове, тъй като не са добър източник на влакнини. Заменете рафинираните продукти с пълнозърнести (например белия ориз с кафяв, белия хляб с пълнозърнест). Консумирайте повече варива (боб, леща, соя, грах). Не забравяйте за физическата активност, която ускорява метаболизма.

Колкото повече подлагате зеленчуците и плодовете на топлинна преработка, толкова по-малко засищат. Причината е, че въглехидратите, съдържащи се в тези богати на фибри храни, се разграждат до глюкоза и фруктоза (структурата на кристалната захар) по време на храносмилането. Колкото по-рафиниран  (с по-къса верига) е въглехидратът, толкова по-бързо захарта влиза в кръвообръщението  и се освобождава повече инсулин. Попарвайте зеленчуците малко, така че да останат леко хрупкави. Консумирайте плодовете сурови и необелени, за да запазите вкуса и състава им.

ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА СЪМ ВИ БИЛА ПОЛЕЗНА  Kiss
ЩЕ ИМА И ОЩЕ..... Tongue Tongue Tongue







« Последна редакция: Август 07, 2010, 00:29:00 от VIPS4E_73 » Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #42 -: Август 07, 2010, 14:15:03 »
Раздели ТемаНагоре

     Диня – царицата на лятото

Динята е най-предпочитаният плод през лятото. Кой би отказал парче сочна, сладка, охладена диня? Идеална за диета, вкусна и освежаваща, динята е царицата на лятното хранене.

Динята (в България е известна още като любеница и карпуз) е плодът на Citrullus lanatus – вид тиквови растения. По официалната класификация на земеделските култури се води плодов зеленчук. Има над 1200 вида диня, но от тях само 60 стават за консумация. Родината на динята е Южна Африка (Етиопия, Еритрея, Сомалия). Първоначално се появява като диворастящо растение в пустинята Калахари и е използвана като заместител на водата. След като е култивирана в Африка, започва да се отглежда и в други страни – Великобритания, Китай, Испания и т.н. Европейските колонизатори и африканските роби разпространяват динята в Северна Америка.

Диня – хранителни качества

92% от динята е вода. Богата е на витамините А и С, а от минералите калият и магнезият се съдържат в най-големи количества. Динята е отличен източник на ликопен – каротеноид, който е мощен антиоксидант. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини.
Хранителен състав на 100 г диня: 30 ккал; 0,6 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 8 г въглехидрати, 0,4 г фибри

Диня – здравословни качества

Заради диуретичните и прочистващите си свойства динята е изключително полезна при бъбречни проблеми и заболявания на пикочо-половата система.
-Фруктозата, съдържаща се в динята, подобрява дейността на черния дроб като подпомага усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите.
-Динята предпазва от подагра и от болести на жлъчката. 
-Динята регулира перисталтиката и лекува хроничен запек.
 
Диня в диетата

Диетата с диня е една от най-популярните и най-ефикасни летни диети за отслабване. Освен това динята прочиства организма от токсините.

Ниското съдържание на въглехидрати я прави подходяща дори за привържениците на нисковъглехидратните диети. Тъй като динята съдържа плодова захар (фруктоза), която се усвоява без да изисква инсулин, тя е подходяща и за диабетиците.

Динята е идеална за разтоварващи дни. Разбира се, ако искате да отслабнете, не е удачно да я консумирате “по български” - с хляб и сирене.

Как да изберем диня?

Най-сигурният начин за избиране на добре узряла диня е с отрязване на триъгълниче от нея. Но ако искате да я изстудите под течаща вода, този метод не е подходящ. Затова огледайте добре цялата диня – трябва да е симетрична, без издатини и вдлъбнатини. При почукване узрялата диня издава ясен, а не заглушен звук, има жълто, а не бяло петно на обратната страна и кората й е лъскава.

Как да съхраним динята?
Ако не е разрязана, динята се съхранява на стайна температура до 1 седмица. Ако е разрязана, сложете я в хладилника и консумирайте до 1-2 дни.

Как да консумираме диня?

Освен нарязана на парчета или на резени, динята може да се консумира като напитка или да се издълбае вътрешността й и да се налее алкохол в нея. В Китай и в Русия ядат и кората на динята, като я мариноват, варят или пържат. Китайците консумират и семките от динята – печени и с подправки.


                               
« Последна редакция: Август 12, 2010, 22:15:16 от VIPS4E_73 » Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #43 -: Август 07, 2010, 14:18:28 »
Раздели ТемаНагоре

Няколко полезни неща за пъпеша...

Пъпеш – слънчевият плод

Пъпеш или диня – кой летен плод предпочитате? Ако сте сред верните почитатели на пъпеша, няма да останете разочаровани от качествата на този слънчев плод. Пъпешът е натурално богатство за организма.

Пъпеш (Cucumis melo) е плодът на едногодишно пълзящо растение от семейство Тиквови. Родината му е Средна Азия, където се отглежда от над 4000 години.

Пъпешът е разпространен в Европа в началото на новата ера от елините и древните римляни.

Съществуват над 500 сорта пъпеш в различни цветове – жълт, жълтозелен, зелен, бял, оранжев, златист и т.н.

Вкусът на плодовете също е различен – от много сладък и ароматен до почти пълна липса на сладост и аромат. Някои сортове пъпеш са по-сочни и по-воднисти ("Медена роса"), а други са по-сухи и по-месести ("Шантенай").

Пъпеш – хранителни качества
Пъпешът е отличен източник на витамин С, с високо съдържание на витамини А, Е и от групата В, на минерали (най-вече калий), пектин, целулоза и захари. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти.   

Хранителни стойности в 100 г пъпеш: 28 ккал; 0 г мазнини; 1 г белтъчини; 6 г въглехидрати и 2 г фибри

Пъпеш – здравословни качества

-Пъпешът е полезен при бъбречни заболявания (нефрит, пиелонефрит) и други болести на отделителната система.
-Слънчевият плод укрепва нервната система и тонизира организма.
-Пъпешът е богат на целулоза, която стимулира изхвърлянето на "лошия" холестерол от организма. Така намалява риска от атеросклероза, артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
-Помага при подагра, ревматизъм, хемороиди, простуди и възпаления, дори при туберкулоза.
-Отварите от семена на пъпеш също са много полезни за отделителната система (бъбреци, уретери, пикочен мехур и пикочен канал).
-Пъпешът намира приложение и в козметиката. Чудесно избелващо средство е при лунички и пигментни петна, прави кожата гладка и нежна.  Има много добър ефект върху кожа, изморена от слънцето. 
-Пъпешът НЕ се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, захарен диабет, дизентерия и при кърмещи майки, тъй като може да доведе до диария при бебето.

Пъпеш в диетата
Пъпешът е идеален за лятна диета. Може да си правите по 1-2 разтоварващи дни седмично през цялото лято. Но е важно да знаете, че пъпешът не бива да се консумира на празен стомах или веднага след ядене (поне 2-3 часа след това), защото пречи на храносмилането и дори може да доведе до диария. Освен това слънчевият плод не бива да се консумира едновременно с алкохол, студена вода, мляко, млечни продукти и яйца.

Как да изберем и съхраним пъпеша?

Различните сортове пъпеш имат различни признаци на зрялост. И все пак, узрелият пъпеш има приятен, сладък аромат и леко поддава при натискане. Пъпешът се съхраняват на стайна температура, докато узреят. След това се държи в хладилник до 5 дни. След нарязването пъпешът трябва да се съхранява в хладилник, покрит с фолио, но не повече от 3 дни.

                               
« Последна редакция: Август 12, 2010, 22:15:37 от VIPS4E_73 » Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!
VIPS4E_73
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #44 -: Август 08, 2010, 08:38:06 »
Раздели ТемаНагоре

Овесени ядки и овесени трици


Овесени ядки и овесени трици за крепко здраве и стройна фигура. Овесените ядки се получават след обелване на триците от овесените зърна. Овесените трици са обвивката на овесените зърна. Защо овесените трици и овесените ядки са толкова полезни?

                                         

Овесът НЕ е само храна за животни! Време е всички, които живеят и се хранят с предразсъдъци към овеса и овесените продукти, да проумеят, че тази зърнена култура се отличава с изключителни хранителни, здравословни и диетични качества, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Овесът (Avena) е житно растение, култивирано преди новата ера в Азия. В Древен Рим и Древна Гърция го възприемат като плевел, след това започват да го използват като лечебно средство, докато добива популярност като храна за животни. Днес овесените ядки и овесените трици са широко разпространени и са препоръчвани от повечето диетолози като диетични и здравословни храни. Русия, САЩ, Германия, Финландия, Канада и Полша са най-големите производители на овес и овесени продукти в света. 

Овесени ядки и овесени трици – хранителни качества

Овесените ядки се получават след обелване на триците на овесените зърна. За разлика от повечето зърнени култури обаче, овесените ядки запазват по-голямата част от витамините и минералите си, въпреки че е премахната обвивката им. В търговската мрежа може да откриете 3 вида овесени ядки: натурални овесени ядки (изпечени и нарязани обелени овесени ядки, които се варят няколко минути и накисват преди консумация), овесени ядки за бързо приготвяне (натурални овесени ядки, които са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно; преди употреба се накисват във вряла вода или се оставят да кипнат) и фини овесени ядки (ситно нарязани, фино пресовани и изпечени овесени ядки, готови за директна консумация). Овесените ядки са богати на пълноценни белтъчини, мазнини (предимно ненаситени мастни киселини) и въглехидрати, витамини от групата В, РР и Е, минерали (калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и мед) и фибри. Овесените ядки са задължителна съставка на всяко мюсли, консумират се заляти с вряла вода, прясно или кисело мляко, на овесена каша или се използват за приготвяне на бисквити и други пълнозърнести или многозърнести изделия.   

Хранителни свойства в 100 г овесени ядки: 390 ккал; 13 г белтъчини; 7,5 г мазнини; 66 г въглехидрати

Овесените трици са обвивката на овесените зърна, в която са съсредоточени хранителните вещества. Овесените трици станаха мега популярни, след като известният диетолог д-р Пиер Дюкан ги определи като “чудотворна храна” и ги превърна в основна съставка на “Диетата на Дюкан”. Според “Американската агенция за храните и лекарствата” овесените трици са “нутрикамент” - хранително вещество с лечебни свойства. Овесените трици са уникална храна, най-вече заради високото съдържание на фибри, разтворими във вода. Те могат да погълнат течност с обем 30 пъти по-голям от собствения им. Овесените трици преминават през целия храносмилателен тракт – от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки на всички химически и физически атаки по пътя си, поемат част от поетата храна и я изнасят извън тялото. Овесените трици не губят полезните си качества след топлинна обработка, така че освен да ги консумирате накиснати в прясно или кисело мляко, може да приготвяте с тях палачинки и тесто за различни сладки и солени изделия. 

Хранителни свойства в 100 г овесени трици: 246 ккал; 17 г белтъчини; 7 г мазнини, 66 г въглехидрати

Овесени ядки и овесени трици – здравословни качества


   -Овесените ядки и овесените трици регулират обмяната на веществата и подсилват имунната система.
       -Овесените трици и овесените ядки предпазват от рак на стомаха и на дебелото черво, захарен диабет, анемия, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.
         -Овесените ядки и овесените трици намаляват нивата на “лошия” холестерол в кръвта.

Овесени ядки и овесени трици в диетата

Овесените трици и овесените ядки са незаменима част от диетите за отслабване, защото отнемат част от калориите на приетата храна. Увеличават обема си в стомаха и така създават чувство на ситост за дълго. Фибрите в овесените трици забавят преминаването на захарите в кръвта, намаляват отделянето на инсулин и така редуцират складирането на мазнини в организма. Овесените трици дори подпомагат изхвърлянето на мазнините, които поглъщаме с останалите храни. Да не забравяме също, че овесените ядки и овесените трици стимулират храносмилането и предотвратяват появата на запек.

                                     


Ако някой все още се чуди, вижте колко са ценни овесените ядки.  Wink
Активен




АМА МНОГО СЪМ ДОБРЕ,......ЩОТ НЕ ЗНАМ КОЛКО СЪМ ЗЛЕ !!!


Страници: 1 2 [3]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на: