... като стане дума за разходка , и тя те отреже , ти седни и и кажи , Маме не дей да се държиш така , не ми е приятно , нали на теб няма да ти е приятно ако аз се държа лошо с теб , искам да излезем и за твое добро , разходките са полезни за разтежа , а и мама има работа , не искаш ли да дойдеш с мен и да ми помогнеш , моето разсъждение е че децата не обичат да са куфари и някой да решава и да им налага мнение , така че просто трябва да видиш кой е най-подходящия начин да я накараш да иска това което искаш и ти
Ох, да си призная и аз вече съм на ръба на нервите, обяснявам, уговарям... Незнам дали вярвате в тези неща, но според нумерологията личното число на детето е единица (много са сбъдни и е много опасно да се пречупват такива характери. Пише още, че е добре да им се помогне да превърнат ината и упоритостта в целенасоченост).
Честно казано, когато много се уморя казвам, че ще изведа на разходка съседчето или ще му дам яденето, но нещо ме гложди, че умишленото подстрекаване на ревност у детето не е най-добрия начин...
Засега обаче само това действа безотказно...
Големият ми проблем не е обаче с нервите, а с факта, че малката тръгва след месец на детска ясла, което автоматично означава, че ще ни предстои сериозен стрес сутрин с приготвянето. Ние отиваме на работа с таткото в 7:00 часа, което сначи, че трябва да сме бързички и експедитивни сутрин
Ето нещичко пратено преди време от скъпа приятелка, което много харесвам и се опитвам да спазвам, защото отговаря на усещането ми за основите около възпитанието на едно дете:
Ако децата получават несправедливи упреци, те се научават да презират.
Ако децата са заобиколени с враждебност, те се научават да се бият.
Ако децата растат в страх, те се научават да се тревожат.
Ако към децата изпитвате съжаление,те се научават да се самосъжаляват.
Ако към децата се отнасяте с присмех, те се научават да се срамуват.
Ако децата се измъчват от ревност, те научават какво е завист.
Ако децата живеят с чувство за срам, те се научават да се чувстват виновни.
Ако проявявате към децата толерантност, те се научават да бъдат търпеливи.
Ако вдъхвате на децата кураж, те се научават да бъдат уверени.
Ако децата получават похвала, те научават какво е благодарност.
Ако децата срещат одобрение, те се научават да харесват себе си.
Ако се отнасяте с децата с благосклонност, те се научават да търсят любовта в света.
Ако децата получават признание, те се научават да следват целите си.
Ако обграждате децата с разбиране, те се научават да бъдат щедри.
Ако децата живеят сред честност и почтеност, те научават какво е истина и справедливост.
Ако децата живеят в сигурност, те се научават да вярват в себе си и в хората.
Ако децата опознаят приятелството, те научават, че светът е хубаво място за живеене.
Ако децата живеят в спокойствие, те постигат хармонията на Духа.