Диета при високо кръвно наляганеДиетата при високо кръвно налягане трябва да е добре балансирана и с разнообразно хранително меню. Въглехидратите трябва да са повече от белтъчините. Страдащите от високо кръвно налягане трябва да се хранят често, бавно и по малко.
Високо кръвно налягане означава постоянни стойности на кръвното налягане над 130-140 за горната граница и над 80-90 мм живачен стълб за долната. Артериалната хипертония най-често е наследствена. Стресът, нездравословното хранене, честите преяждания, понижената физическа активност, злоупотребата с алкохол и цигари, мигрената, също са рискови фактори за развитие на артериална хипертония. Страдащите от високо кръвно налягане се оплакват от сърцебиене, прескачане на сърцето, главоболие и виене на свят, шум в ушите, безсъние, чувство на отпадналост. Развитието на заболяването води до проблеми с нервната система, сърцето и бъбреците.
Диетични принципи при високо кръвно налягане - Страдащите от високо кръвно налягане трябва да се хранят често (5-6 пъти дневно), на малки порции и бавно. Обилното хранене и преяждането повишават значително кръвното налягане.
- Храната трябва да бъде разнообразна, а менюто добре балансирано.
- Страдащите от високо кръвно налягане не бива да гладуват.
- Да ограничат мазнините и солта най-много до 5 г дневно.
- В храната трябва да преобладават въглехидратите за сметка на белтъчините, особено месото.
- Последното хранене трябва да е 3 часа преди лягане
Препоръчителни храни: прясно и кисело мляко, извара, варено месо до 100 г на ден, обезсолено сирене, белтъци от яйца, захар и захарни изделия, тестени продукти, растителни масла, конфитюри, пчелен мед, плодове и зеленчуци
Забранени храни: месо в големи количества, солена риба, животински мазнини, бобови варива, кафе, силен чай, алкохолни напитки, цигари, сол, течности в големи количества.
Примерна диета при високо кръвно наляганеПърви вариантЗакуска: 1 чаша чай от шипка с мед и лимон, 50 г обезсолено сирене, 1 препечена филийка ръжен хляб
Втора закуска: 1 кроасан с конфитюр от кайсии
Обяд: 1 салата от прясно зеле, 1 супа топчета, 2 кюфтета на скара от телешко месо, 1 филийка ръжен хляб със сладко от кайсии
Следобедна закуска: 1 чаша нектар от кайсии
Вечеря: 200 г огретен от картофи и сирене, 1 филийка ръжен хляб, сезонни плодове по избор
Втори вариантЗакуска: 1 чаша нискомаслено прясно мляко, 1 филийка пълнозърнест хляб, намазана с маргарин и пчелен мед
Втора закуска: 1 палачинка с конфитюр от боровинки
Обяд: 1 зеленчукова супа, 150 г картофени кюфтета, 1 салата от домати и печени чушки, 1 филийка пълнозърнест хляб
Следобедна закуска: 1 грис халва, 1 чаша натурален сок от ябълки
Вечеря: 1 зелева салата, 1 филийка пълнозърнест хляб, намазана с извара, сезонни плодове по избор
Трети вариантЗакуска: 1 чаша чай от лайка с мед и лимон, 200 г варени макарони с обезсолено сирене и маргарин
Втора закуска: 1 кадаиф
Обяд: 1 супа от спанак с ориз, 1 салата от домати и краставици, 1 филийка ръжен хляб, 1 парче млечна баница
Следобедна закуска: 1 чаша фреш от портокал
Вечеря: 1 порция пълнени чушки с ориз, 1 зелена салата, 1 филийка ръжен хляб, 1 чаша нектар от кайсии